Årsplan for 6./7. klasse – 2018 / 2019

Uke

Introduksjon   setningsanalyse.

Fortellerstoff:   Grekerne; hverdagslivet, filosofene - Sokrates, Platon, Aristoteles.   Bystaten. Kunst og kultur.

Historie

Romerriket.   Menneskene, mytene, hverdagslivet, brød og sirkus, romerstaten, loven,   kristendommens tilblivelse.

Høstferie

Matematikk

Praktisk   regning. Mål, vekt, flate, volum. Gangetabellene. Regning med hele tall og   desimaltall. Avrunding i praktisk regning. Brøk til desimaltall og omvendt.

(Fortellerstoff:   Romerriket)

Lærer:   Lene-Marie

Sonegeografi

Jorden   i helhetsperspektiv, naturgeografiske systemer. Kalde og varme soner;   regnskog, ørken, savanne, polarområder. Klimatiske betingelser for planter,   dyr og mennesker. Fortellinger om jegere, nomader og fastboende i sine rette   element. Levevis, kultur og næringsliv i årsløp og klima.

Historie

Middelalderen.   Folkevandring, klosterliv, riddervesen, korstogene, kampen mellom keiser og   pave. I norgeshistorien: kong Sverre og kampen mot kirken og paven, og frem   til Håkon V.

6.   klasse Norsk/Engelsk

Rettskriving,   lesetrening, løkkeskrift, evt. arbeid med gloser.

Lærer:   Lene-Marie

7.   klasse IKT

Tastatur   og grunnferdigheter i touch. Menyer, mappestruktur, filer/filnavn, lagring,   programmer, vinduer, tekstbehandling, tabeller, bruk av bilder, internett,   nettvett, personvern, etikk og sikkerhet, kilder, grunnleggende ergonomi.

Lærer:   Line G.

Juleferie

Fysikk

Optikk og   akustikk. Det opplevelsesbetonte. Fundamentale opplevelser av lys, mørke og   farger. Grunnleggende fenomener innen akustikk; lydkvaliteter, tonedannelse,   lydens forhold til materialer og rom, prinsippene for ulike typer   musikkinstrumenter.

Botanikk

Blomster.   Skildringer av planteriket – kvalitetene mer enn observasjon.Plantenes varierende former i sin   lovmessige sammenheng med miljøet; fjellplanter, vannplanter, skyggevekster   osv. Alger, sopp og bregner.

8, 10-11

Matematikk

Brøk   og desimalbrøk. Finne fellesnevner. Brøkregning. Avrunding i praktisk   regning. Overslag. Plassverdi på tallinjen. Bruke de viktigste   delbarhetsreglene.

Med   Dag Otto.

Vinterferie

Geologi

Jordens   nedbrytende og oppbyggende krefter, formdannende elementer. Bergartsdannelser   og forvitring. De vanligste mineraler og bergarter. Kull og olje.

Påske

Geografi

Europa.   Hovedvekt på det naturgeografiske. Nøyaktige iakttagelser av   topografi/formstudier. Kontrastene, topografiens påvirkning på hverdagsliv og   kultur. Fordypning i selvvalgt land - særoppgave.

Matematikk

Introduksjon   av prosent. Regne med prosent og promille. Tallforståelse; partall, oddetall,   primtall og kvadrattall. Hoderegning. Brutto, netto og rabatt.

Med   Dag Otto.

Leirskole –   Haraldsvigen

Botanikk

Trær.   Navn, utseende, hoveddeler. Bestøvning og insektenes rolle. Kulturlandskap.

Sommerferie

TIMEPLAN 2018 – 2019 for 6. og   7. klasse

TIME

MANDAG